Wooncrisis treft jongeren steeds harder

Bron: Woonbond

Het aantal thuiswonende jongeren dat uit huis wil maar geen woning kan vinden is in vier jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Meldpunt Jongeren & Starters

De nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn gebaseerd op het WoonOnderzoek Nederland (WoON). Waar in 2021 nog 13 procent van de thuiswonende jongeren (18-30 jaar) aangaf te willen verhuizen maar dat niet te kunnen, is dat aandeel nu opgelopen tot 27 procent. Vooral onder 25- tot 30-jarigen is de nood hoog: bijna de helft van de thuiswonenden in die groep wil graag verhuizen maar ziet geen mogelijkheden op de woningmarkt.

Zelfstandigheid is te duur

De Woonbond maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Beleidsmedewerker jongeren Suzanna Lividikou: “De wooncrisis treft jongeren hard. Ze blijven noodgedwongen bij hun ouders wonen omdat de stap naar zelfstandigheid onbetaalbaar is geworden.  Onderzoek van het Nationaal Jeugdinstituut laat bovendien zien dat het langdurig ontbreken van een eigen woonplek grote negatieve gevolgen heeft voor het mentale welzijn van jongeren.”

Meldpunt Jongeren & Starters

Recente meldingen bij het Woonbondmeldpunt Jongeren & Starters bevestigen dit beeld.

Melder van 27: “Ik heb twee jaar antikraak gewoond omdat ik geen woning kon vinden, maar daarna moest ik noodgedwongen terug naar mijn ouders. Nu leef ik in een kamer van 1 bij 3. Ik sta al meer dan vijf jaar ingeschreven, maar het is nog steeds onmogelijk om iets te vinden”

Melder van 29: “Ik heb een moeilijke thuissituatie (inwonend bij ouders), maar ben niet in staat een (sociale) huurwoning te vinden. Ik voel somberheid, uitzichtloosheid, beperking zelfontplooiing en ontwikkeling, ongelukkig, ‘waar doe ik het allemaal voor’” Melder van 29: “Ik sta bijna 10 jaar ingeschreven. Alles staat op on hold. Er is geen zekerheid meer. Hoe hard je ook maar werkt, zonder een “thuis” ben je nergens. Ik kan niks opbouwen. Een goed leven is straks voor de elite en de mensen die net op tijd een woning hebben weten te bemachtigen. De rest glijdt langzaam af. ”

Belemmerd in opbouwen bestaan

Volgens Lividikou zijn deze ervaringen geen gevolg van persoonlijke keuzes of tekortkomingen, maar van structurele beleidskeuzes waarin niet genoeg aandacht is voor jongeren. “Jongeren worden door een tekort aan betaalbare huurwoningen, lange wachttijden en hoge huurprijzen in de particuliere huurmarkt systematisch belemmerd in het opbouwen van een zelfstandig bestaan.”

Politiek moet jongeren betrekken bij woonbeleid

De Woonbond roept het kabinet dan ook op om jongvolwassenen niet langer te negeren in het woonbeleid. Lividikou: “Betaalbare en toegankelijke woningen voor jongeren zijn essentieel voor een toekomstbestendige samenleving”.

Bericht op oorspronkelijke website . Bron: Woonbond

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.