Huisbazen intimideren huurders het pand uit voor lucratieve verkoop

Bron: Woonbond

Ondanks huurbescherming proberen huisbazen soms toch huurders uit hun woning te krijgen, om het pand duurder te kunnen verkopen. In veel gevallen leidt dit tot intimidatie.

Alleen al de Woonbond krijgt jaarlijks tientallen meldingen van huurders die het slachtoffer zijn van intimidatie

Achmea Rechtsbijstand ziet afgelopen jaar een groei in het aantal conflicten tussen huurders en verhuurders. Dit komt volgens de verzekeraar doordat sommige verhuurders willen stoppen en hun pand verkopen. Dit levert het meeste geld op als de huurders eruit zijn. “We zien dat sommige verhuurders ten onrechte opzeggronden aanvoeren of onvoldoende rekening houden met de belangen van huurders,” aldus Achmea.

Grotere particuliere huurmarkt, meer intimidatie

Met de groei van de particuliere huurmarkt in de afgelopen jaren zijn er ook veel korte termijn beleggers bijgekomen. Zodra zij merken dat een andere belegging buiten de woningmarkt meer oplevert, stoppen zij met verhuren en verkopen zij hun panden. Het liefst doen zij dat zonder huurders in het pand, omdat dat meer geld oplevert. Maar dankzij de huurbescherming mogen huurders nooit zomaar op straat gezet worden, ook niet als de verhuurder het pand verkoopt. Het gevolg is dat sommige verhuurders door middel van intimidatie toch proberen om huurders eruit te krijgen.

Verkoop huurwoningen door gestegen belasting op verhuur

Dat sommige woningbeleggers ervoor kiezen om hun woningen te verkopen, komt vooral doordat het kabinet de belasting op woningverhuur heeft verhoogd. Voor particuliere verhuurders kan dit op jaarbasis duizenden euro’s schelen. Vaak wordt er naar de Wet betaalbare huur gewezen als oorzaak, maar die heeft in de praktijk minder invloed op het verdienmodel van verhuurders.

 

Intimidatie komt in vele vormen voor

Ook bij het Meldpunt private huur van de Woonbond komen wekelijks meldingen binnen van huurders die geïntimideerd worden door hun huisbaas. Soms blijft het bij intimiderende woorden, maar ook voorbeelden van fysieke bedreigingen komen voorbij.

Mijn huisbaas wil mijn contract beëindigen omdat hij het pand wil verkopen. Mijn huisgenoten en ik dreigen op straat te komen, terwijl we gewoon netjes onze huur betalen. Hij heeft bij eerdere huurders al gedreigd hun spullen te slopen of te verwijderen. Dat maakt mij bang.

Huurder bij het Meldpunt private huur, van de Woonbond

Laat je niet op straat zetten door bluffende huisbaas

In Nederland mag je als huurder nooit zomaar je huis uitgezet worden. Alleen in gevallen zoals het niet betalen van huur of het veroorzaken van overlast kan een verhuurder tot uitzetting overgaan, en zelfs dan beslist een rechter daarover, en niet een verhuurder. Laat je daarom niet wegbluffen wanneer je huisbaas dreigt of intimideert. Zoek hulp door bijvoorbeeld de Huurderslijn van de Woonbond te bellen, of via een lokaal huurteam of rechtswinkel. Ook is het belangrijk om fout verhuurgedrag te melden bij je gemeente. Die heeft hiervoor een speciaal meldpunt: het Meldpunt Goed Verhuurderschap. Dit meldpunt is ontwikkeld om huurders te beschermen tegen ongewenst gedrag van verhuurders, zoals o.a. intimidatie.

Twijfel je of je verhuurder zich aan de regels houdt?

Twijfel je of je verhuurder zich aan de regels houdt?

Als persoonlijk lid van de Woonbond kun je voor hulp en advies terecht bij de experts van de Huurderslijn. Ben je nog geen lid, dan kun je telefonisch lid worden of online een lidmaatschap kopen.

Bericht op oorspronkelijke website . Bron: Woonbond

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Comments

Join the conversation on Bluesky

  1. Bond Amsterdamse Huurders
    Bond Amsterdamse Huurders @bondamsterdamsehuurders.nl

    Voorbeeld in het Parool www.parool.nl/amsterdam/hu... archive.ph/XuLbp

    16 juli 2025