Huurbevriezing sociale huur succes voor huurders

Bron: Woonbond

De coalitiepartijen willen de huurprijzen in de sociale huursector in 2025 en 2026 bevriezen. De Woonbond is blij met deze stap.
Acht huurders staan buiten voor de ingang van het Tweede Kamergebouw, achter een spandoek met de tekst '#dehuuristeduur'.
12-02-2025, Den Haag. Huurders protesteren tegen huurverhogingen buiten de Tweede Kamer in aanloop naar een Kamerdebat over huurverhogingen. De actie werd georganiseerd door de Woonbond.

De Woonbond heeft zich de afgelopen maanden ingezet om een huurexplosie van 5% in de sociale sector te voorkomen en noemt de huurbevriezing een ‘groot succes voor huurders’. Wel vindt de bond dat de belastingdruk bij corporaties omlaag moet zodat ze voldoende sociale huurwoningen kunnen bijbouwen.

Voorkomen huurexplosie

De Woonbond staakte in november 2024 de onderhandelingen met minister Keijzer omdat de minister een huurverhoging van 5% in stand hield voor de sociale sector. Dat vond de bond te hoog. Zeker aangezien sociale huurders in 2024 de hoogste huurverhoging in dertig jaar tijd voor de kiezen kregen. Sinds november heeft de Woonbond zich met haar leden ingezet om een nieuwe huurexplosie te voorkomen. Met succes, blijkt vandaag.

Publiek investeren in volkshuisvesting

De Woonbond heeft in de discussie over de huurverhoging laten weten dat er publiek geïnvesteerd moet worden in nieuwbouw van sociale huurwoningen. Het is oneerlijk alleen sociale huurders hiervoor te laten betalen met hoge huurstijgingen. Een eerste stap zou zijn het mes zetten in de winstbelasting die corporaties betalen. Zo houden deze de financiële armslag om sociale huurwoningen bij te bouwen.

Middenhuur en vrije sector

De huurprijzen in de vrije sector en de middenhuur mogen in de plannen van de coalitie wel omhoog. Met respectievelijk 4,1% en 7,7%. Voor de middenhuur geldt dat het alleen om huurcontracten in het middensegment met een contract vanaf 1 juli 2024 gaat. De Woonbond wil in gesprek met minister Keijzer om voor alle sectoren een gematigd huurbeleid voor de komende jaren af te spreken. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Uiteindelijk zijn zowel huurders als verhuurders gebaat bij een voorspelbaar huurbeleid. Nu rennen we van enorme huurpiek naar huurbevriezing. Voor de komende jaren is meer beheersing in alle sectoren in het algemeen belang.’

Zorgen over hoge huren huisjesmelkers

Absoluut maakt de bond zich zorgen over de uitingen van VVD-fractievoorzitter Yesilgöz. Zij kondigt aan dat meer huurwoningen zonder huurprijsbescherming kunnen worden verhuurd. De Wet betaalbare huur, die nog geen jaar geleden is ingevoerd om huurders te beschermen tegen woekerprijzen zou voor kleine verhuurders dan niet moeten gelden. ‘Dat klinkt als een uitzondering voor ridicule huurprijzen van huisjesmelkers. Terwijl de wet juist bedoeld is om huurders tegen dat soort praktijken te beschermen.’ Ook het vragen van hogere huren door de WOZ-waarde meer mee te laten tellen is een forse stap achteruit en zadelt huurders in de private huurmarkt met hoge huren op.

Bericht op oorspronkelijke website . Bron: Woonbond

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.