Bron: Woonbond
Woonbond - Met de aangenomen Regiewet heeft de Tweede Kamer gekozen voor nog langere wachtlijsten voor sociale huur. De Eerste Kamer heeft de Raad van State om advies gevraagd en kan de wet nog tegenhouden.
Vorige week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting: de Regiewet. De oorspronkelijke wet is door minister Mona Keijzer zodanig afgezwakt, dat woningzoekenden hier niets aan hebben. Het percentage sociale huur dat gemeenten moeten bouwen is te laag en grote gemeenten worden zelfs verplicht om alleen nog maar duur te bouwen. Bovendien komt er in plaats van regie juist een overlegcircus tussen gemeenten, waardoor nieuwbouw vertraagt.
Regiewet: gepraat en blijvend tekort sociale huur
Zeno Winkels, directeur van de Woonbond: ‘Woningzoekenden hebben niks aan deze wet. De wet zal vooral leiden tot veel gepraat en een blijvend tekort aan betaalbare woningen. De wooncrisis aanpakken met deze wet is als blussen met benzine.’
Voorstel om Regiewet te verbeteren tegengehouden
Samen met de gemeenten, provincies en woningcorporaties, heeft de Woonbond een voorstel gedaan dat leidt tot een duidelijke instructie per gemeente voor de bouw van sociale huur en 2/3e betaalbaar. De Kamerleden Grinwis en De Hoop wilden de wet hierop aanpassen, maar een Kamermeerderheid heeft dit tegengehouden. Hierdoor ligt er volgens de Woonbond geen wet die zorgt voor snelheid, duidelijkheid en een daadkrachtige aanpak van het tekort aan sociale huurwoningen.
Kamer sluit statushouders uit voor urgentie
Het wijzigingsvoorstel van de PVV om gemeenten te verbieden om statushouders urgentie te geven, is wel aangenomen. Ditzelfde voorstel was ook al onderdeel van een apart wetstraject over van de huisvesting van statushouders. Door op het laatste moment deze wijziging te doen, omzeilt een Kamermeerderheid een deugdelijk wetstraject dat raakt aan het grondrecht op wonen . Ook slaat de Kamer de raadpleging van de Raad van State en de samenleving over. De Woonbond noemt dit onbehoorlijk bestuur en vindt dat er sprake is van discriminatie door nu een groep op basis van afkomst uit te sluiten voor urgentie. Andere groepen vanuit maatschappelijke opvang kunnen namelijk wel urgentie krijgen.
Eerste Kamer vraagt Raad van State om advies
Nu de Tweede Kamer de Regiewet aangenomen heeft, moet de Eerste Kamer er nog over stemmen. Dit zal pas na het zomerreces plaatsvinden. Doordat het wijzigingsvoorstel van de PVV nu onderdeel van de wet is, heeft de Eerste Kamer woensdag de Raad van State om advies gevraagd. De Raad van State is de belangrijkste juridische adviseur van het kabinet. Die zal beoordelen of het ‘discriminatoir’ is om statushouders als aparte groep uit te sluiten voor urgentie.