De Key heeft lak aan doorstroming

De benedenwoning Willem Passtoorsstraat 2-huis kreeg in maart 2023 groot onderhoud voor de zittende bewoonster. Zij en haar dochter kwamen terug. Na twee jaar besloot ze te verhuizen en zette Lieven de Key de woning te koop voor €425.000.
Wéér verdwijnt er dus een benedenwoning. De gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag is volledig onbekend bij jongerenhuisvester Lieven de Key. Deze corporatie denkt alleen nog in woonconcepten. In het jaarverslag 2023 wordt vermeld dat de corporatie er is ‘…voor onze trouwe bewoners én voor woonstarters die graag hun eerste stappen willen zetten op de Amsterdamse woningmarkt’

Wablief? Wij zijn er voor onze ‘trouwe bewoners’? Hiermee wordt bedoeld: huurder verhuisd of dood? is woning te koop!

Eventjes de getallen uit het jaarverslag: in 2023 werden er 6282 contracten voor (tijdelijke) studenten-, jongeren- en short stay afgegeven tegen 530 reguliere sociale huurcontracten. Vermeld wordt dat er meer sociale huurcontracten werden verstrekt dan in 2022. Wat??? Slechts 8,4% van de huurcontracten was vast!

Nu zijn er de wetten vaste contracten en goed verhuurderschap. Dus Lieven de Key, stop met verkoop en flexhuur, haal als de wiedeweerga deze gerenoveerde benedenwoning uit de verkoopvijver en verhuur deze weer!

Willem Passtoorsstraat 2-huis, de geveltuin vóór is bijna even groot als de 6 m² tellende achtertuin.

Wat moet is bekend, uitvoering stokt
Passtoorsstraat 2-huis was voor de woningcorporatie een uitgelezen kans om zich van haar sociale kant te laten zien.Onlangs lanceerde de gemeente de start van een zogenoemd ‘doorstroomoffensief’. Maar het lijkt het gebruikelijke veel geschreeuw en weinig wol. Wat de wol moet zijn is allang vele malen geformuleerd. Een opsomming:het passende aanbod via Woningnet is momenteel marginaal: de VHNL-rangpositie moet een stuk hoger; 
de kwaliteit van de nieuwe woning mag niet onderdoen voor die van de te verlaten woning;
de nieuwe woning is nu de laatste woning. Verhuizen is daarna niet meer mogelijk of het moet zijn naar een verpleegtehuis. De spijtoptantenregeling moet terugkomen. Die was er ooit wel voor sociale huurders, maar is meer dan 10 jaar geleden afgeschaft;
er is thans nauwelijks aanbod. Beneden- en eenhoogwoningen worden als broodjes verkocht;
huurders kijken vaak tegen veel opknapwerk aan.
veel meer wooncoaches, tegenwoordig geheten ‘doorstroomcoaches’. Elke corporatie dient hier een afdeling voor te hebben en jaarlijks op te worden afgerekend hoevaak de regeling is toegepast, ook de Van Groot Naar Beter-regeling.Kortom, wat er dient te gebeuren is wel duidelijk, het gaat om de politieke wil om het uit te voeren. Een taskforce, een zak geld, een uitvoeringsorganisatie. En meer invloed op het beleid van de corporaties. 

Bruin is De Key, rood Alliantie, violet Eigen Haard. Er is hier weinig verkocht en dat moet zo blijven. Het maakt de energietransitie en verduurzaming veel eenvoudiger en zorgt voor behoud van betaalbare woningen.

Zaterdag flitsactie 213
Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties. We hebben het nodige bereikt. Met name dat de doorgaande verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties voortdurend onder de aandacht wordt gebracht van publieke opinie, politiek en pers. Ook al wordt de indruk gewekt dat die verkoop aan banden is gelegd: dat is maar in zeer beperkte mate het geval. Niet Te Koop eist een totale stop. Weer zien we nu en benedenwoning, geknipt voor de regeling Van Hoog Naar Laag, prijs gegeven aan de kapitaalmarkt. Zo’n woning komt nooit meer sociaal terug. 
Deze nieuwsbrief met opnamen van de vorige actie wordt verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van de flitsactie 213: Willem Passtoorsstraat 2-huis in De Pijp, Zuid. Zaterdag 3 mei, 15.00. De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaan uit  1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de gevel en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches, stoepkrijt en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.



Opnamen van flitsactie 212
Terwijl corporatie Ymere een paar honderd meter verderop de huizen aan het Rusthofpad weg wil slopen, verkoopt corporatie de Alliantie in het Amsteldorp vastgoed voor hoge bedragen. Tja, het verschil is natuurlijk dat de woningen van Ymere vroeger van het Woningbedrijf waren. Gemeentewoningen dus. De woningen iets ten zuidoosten waren van woningbouwvereniging De Dageraad. Dat zijn natuurlijk véél betere woningen.
De Alliantie heeft nu te koop gezet Von Liebigweg 33-huis voor de somma van €550.000. Met de bekende ronkende makelaarsteksten: ‘Deze authentieke woonwijk is bijzonder opgezet en bijzonder groen’. Voor de Alliantie betekent dat: verkopen! Voor Ymere is het: slopen!
De woning is al onder voorbehoud verkocht. Dat komt natuurlijk hierdoor: ‘Het unieke van deze woning is de riante achtertuin van maar liefst 114 m² en een eigen berging op het noordwesten gesitueerd. Hierdoor zijn er eventueel na overleg en goedkeuring fantastische uitbreidings-mogelijkheden.
En daar gaat het natuurlijk om. Elke vierkante meter vastgoed in Amsterdam betekent winst. Over een paar jaar komen we deze woning wel weer tegen op Funda, maar na uitbreiden en verbouwen voor een bedrag tegen de miljoen.




Word lid van de Bond Amsterdamse Huurders!
Leden van de vroegere huurdersverenigingen van Zuid en Centrum zijn middels een fusie per 1 januari dit jaar automatisch lid geworden van de Bond Amsterdamse Huurders (BAH). De Bond telt meer dan 1000 leden maar wil doorgroeien. Bent u nog geen lid, word dan lid: samen sterk! 
Word nu lid, klik hier