Alliantie handelt als een vastgoedbedrijf


Affiche Kimbel Bouwman

Bij de onderhandelingen in 2023 van de gemeente met de woningcoporaties over de prestatieafspraken 2024-2027 was de inzet van de gemeente een stop op de verkoop van socale huurwoningen. Bij de presentatie van de gemaakte afspraken werd gesproken van een ‘forse beperking van de verkoop in beschermde gebieden’  waaronder stadsdeel Zuid. De verkoop werd ‘nog meer aan banden gelegd’. 
Wat zien we in de praktijk nu we zo’n anderhalf jaar op streek zijn? Een aantal corporaties: de Key, Stadgenoot, Ymere, hebben inderdaad hun verkopen in de beschermde gebieden teruggedraaid (om daarbuiten des te meer te verkopen, daar is geen rem op), maar bij de Alliantie lijken ze van geen afspraak te weten.

Zuid wordt onevenredig getroffen
Vanaf 2020 wordt de verkoop in Zuid bijgehouden. Zie ook. De verkoop van Alliantie t/m mei:2020          23
2021          17
2022          15
2023          19
2024            8
2025          24

Per jaar mag de Allantie 76 woningen verkopen uit de beschermde gebieden. Er zijn er nu 24 verkocht t/m mei in Zuid, is op jaarbasis tegen de 60. Van die 24 woningen is er slechts één die voldoet aan de voorwaarden geen verkoop tenzij, immers: 23 zijn uit complexen die voor meer dan 30% in corporatiebezit zijn.
Tot nu toe ligt Alliantie op recordtempo. In plaats van gas terugnemen zoals in 2024 is men gas gaan geven: leven de verkoop! Leven de kasinstroom! Leven de gentrificatie!
Actiegroep Niet Te Koop voert komende zaterdag haar 215de flitsactie uit tegen de verkoop door de Alliantie van Ferdinand Bolstraat 215 voor de somma van 550.000.

Woning ideaal voor een ouder iemand
Ferdinand Bolstraat 215 werd in 1986 door woningbouwvereniging Amsterdam-Zuid opgeleverd. De woning is gelegen boven de bergingen. Op 1/2 hoog, zeg maar. In het portiek zijn enkele traptreden naar de toegang tot de woning. Het is een benedenwoning die net boven straatniveau ligt. Ooit werd deze nieuwbouwwoning van de woningbouwvereniging verhuurd met voorrang aan mensen met een indicatie ‘voor begane grond of één hoog’. De woning is ideaal voor een ouder iemand die niet direct aan de straat wil wonen, maar wel een beter toegankelijke woning nodig heeft. Maar die tijd lijkt voorbij…
Ooit zei Jan Schaefer: ‘Voor mensen met de minste kansen, daar moet je het eerste voor bouwen.’ Nu is dat geworden: ‘Voor mensen met de vetste portemonnee wordt het eerste gebouwd.’ En alsof dat nog niet genoeg is, verpatsen woningcorporaties het tafelzilver dat door huurders en met gemeenschapsgeld is betaald!

Segregerend Zuid
Een ambtenaar van de gemeente vertelde onlangs bij Wooncafe020 dat corporatie de Alliantie niet lukraak verkoopt. En inderdaad, dat doet de Alliantie niet: de corporatie verkoopt namelijk de allermooiste sociale woningen uit reeds gesplitst bezit en splitst nog meer! In het jaarverslag 2022 stelt de Alliantie dat ‘…..met de verkoop van huurwoningen ook de middeninkomens en de jongere starters worden bediend die in ons werkgebied moeilijk een betaalbaar huis kunnen vinden. Voor deze doelgroep is de koop van zo’n huis soms beter betaalbaar dan dat ze een vergelijkbaar huis moeten huren’. Wat? Het bedienen van huizenbezitters is géén volkshuisvestelijke doelstelling van een corporatie! 
In de praktijk is voor de corporatie  Amsterdam één groot spreadsheet met peperduur vastgoed! Welke woningen blijven over in het segregerende Zuid? In de Henrick de Keijserstraat renoveert de corporatie een blok met woningen dat 100% in eigendom van de corporatie is. Maar wat gaat de corporatie doen met de huur, voor wie wordt het blok na renovatie?.Grote complexen met honderden woningen aan de Scheldestraat, Wielingenstraat en Pieter Lodewijk Takstraat gaan bij vrijkomen allemaal de middenhuur of erger: de dure huur in. 

                Ferdinand Bolstraat 215, inclusief kastje voor het opladen van de scootmobiel

Bruin is De Key, rood Alliantie, violet Eigen Haard. Er is hier weinig verkocht en dat moet zo blijven. Het maakt de energietransitie en verduurzaming veel eenvoudiger en zorgt voor behoud van betaalbare woningen.

Zaterdag flitsactie 215
Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties. We hebben het nodige bereikt. Met name dat de doorgaande verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties voortdurend onder de aandacht wordt gebracht van publieke opinie, politiek en pers. Ook al wordt de indruk gewekt dat die verkoop aan banden is gelegd: dat is maar in zeer beperkte mate het geval. Niet Te Koop eist een totale stop. Weer zien we nu en benedenwoning, geknipt voor de regeling Van Hoog Naar Laag, prijs gegeven aan de kapitaalmarkt. Zo’n woning komt nooit meer sociaal terug. 
Deze nieuwsbrief met opnamen van de vorige actie wordt verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van de flitsactie 215: Ferdinand Bolstraat 215 in De Pijp, Zuid. Zaterdag 31 mei, 15.00. De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaan uit  1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de gevel en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches, stoepkrijt en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.

Opnamen van flitsactie 214
Zaterdag 17 mei voerde actiegroep Niet Te Koop haar 214de flitsactie in Noord, waar Stadgenoot de zoveelste benedenwoning te koop heeft aangeboden: Sijsjesstraat 18 in de Vogelbuurt. Voor de somma van €500.000. Het zoveelste voorbeeld van huurder dood, woning te koop. En weer een woning weg die uitstekend geschikt was geweest voor de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag. Plus in de nabije buurt benedenwoning Nachtegaalstraat 79 voor €575.000. Alsof het niets is. Deze flitsactie 214 is de vierde die de actiegroep voert in de Vogelbuurt. In 2022 zijn we er drie keer geweest. Zie bijvoorbeeld nieuwsbrief 68 waarin een opsomming is te vinden van verkopen in zeer korte tijd.



Word lid van de Bond Amsterdamse Huurders!
Leden van de vroegere huurdersverenigingen van Zuid en Centrum zijn middels een fusie per 1 januari dit jaar automatisch lid geworden van de Bond Amsterdamse Huurders (BAH). De Bond telt meer dan 1000 leden maar wil doorgroeien. Bent u nog geen lid, word dan lid: samen sterk! 
Word nu lid, klik hier