Beleidsplan 2025

Inleiding
De Bond Amsterdamse Huurders, kortweg BAH, is een jonge organisatie. Drie huurdersorganisaties uit Centrum, de Pijp en Zuid werkten jaren in hun eigen stadsdeel. Bij acties en overleggen ontmoetten de organisaties elkaar en in de loop van de afgelopen jaren is de samenwerking intensiever geworden. Ook was er al een langdurige samenwerking met Bond Precaire Woonvormen (BPW), Woonopstand en Vereniging Huurders Netwerk Amsterdam (HNA). Betrokkenen deden mee aan de wekelijkse Niet Te Koop-acties, voerden een spreekuur voor het weigeren van de huurverhoging en troffen elkaar bij demonstraties. Toen ontstond het idee voor een formele samenwerking en zijn huurdersvereniging Centrum, huurdersvereniging De Pijp en Huurdersbelang Zuid het traject van een fusie ingegaan. Eind 2024 resulteerde dat in de officiële geboorte van de Bond Amsterdamse Huurders. De BAH heeft ruim duizend leden.

Doelstelling
De Bond Amsterdamse Huurders is een onafhankelijk democratische vereniging met als doel het behartigen van de belangen van huurders en woningzoekenden in heel Amsterdam.

BAH in de praktijk
De afgelopen jaren is in Amsterdam zichtbaar dat de liberalisatie van de woningmarkt slecht is voor huurders. Amsterdam is populair om te wonen, maar het lijkt steeds meer een stad voor huizenkopers te worden. Huurwoningen worden verkocht en alleen kapitaalkrachtigen zijn in staat een dergelijk huis te bemachtigen. Mensen die een huurwoning zoeken, staan lang op de wachtlijst. Recent werd bekend dat de wachttijd voor een sociale huurwoning twaalf jaar is. Als jongeren een woning zoeken, dan kunnen zij terecht in tijdelijke woningen. Ze krijgen een huurcontract voor vijf jaar. En daarna? Verplicht samenwonen in een veel te dure woning of terug naar moeders….

De verkoop van sociale huurwoningen zorgt er voor dat bijvoorbeeld ouderen op een bovenetage, of die slecht ter been zijn niet meer naar een kleinere of begane grondwoning kunnen verhuizen. Zij blijven steken in hun etagewoning en dreigen daar te vereenzamen omdat ze de deur niet meer uit kunnen. Begane grondwoningen voor een redelijke huurprijs zijn door de verkoop namelijks nauwelijks meer te vinden.

Huurprijzen blijven stijgen. In 2025 mag de huurverhoging voor de vrije sector 4,1% zijn, voor de sociale sector 5% en voor de middenhuur 7,7%.

De BAH is zeer kritisch over al deze ontwikkelingen en pleit voor een Amsterdam waar mensen in een betaalbaar huis kunnen wonen. Of ze nu jong of oud zijn en of ze nu rijk of arm zijn. Een gemengde stad waar buurten bestaan die een prettige woonomgeving bieden. Een stad waar niet alleen mensen met geld wonen die een koophuis kunnen kopen of in de vrije sector kunnen huren. Een stad waar betaalbare huur door de hele stad beschikbaar is voor mensen die huren.

De BAH is net opgericht en moet, net als elke jonge organisatie, eerst het huishouden op orde brengen. Te denken valt aan het samenvoegen van de ledenadministratie en zo veel mogelijk zorgen dat leden digitaal bereikbaar zijn.

De BAH heeft een bestuur dat bestaat uit de bestuursleden van de gefuseerde organisaties en twee nieuwe leden. Dat levert een bestuur op van negen leden. Veel mensen, maar handig als het gaat om taakverdeling en actie voeren. De BAH is een vereniging en kent dus een Algemene Leden Vergadering waarin de leden stemrecht hebben over het beleid en de uitvoering van activiteiten.

Werkgroepen
Er zijn voldoende plannen voor het komende jaar. Leden van de BAH kunnen deelnemen aan werkgroepen om onderwerpen onder de aandacht te brengen en om actie te voeren. Een aantal suggesties:

  1. Bond Amsterdamse Huurders is ook een actieve organisatie. De BAH volgt het beleid van het rijk en de gemeente. Meepraten en inspreken zijn twee manieren om enige invloed op dat beleid uit te oefenen.
  2. Voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat de BAH weer contact opnemen met politieke partijen om het belang van een sociale stad met betaalbare huizen te benadrukken.
  3. Over niet al te lange tijd komen er weer nieuwe kaderafspraken over het woonbeleid in de stad. Ook daar zal de stem van de BAH in naar voren komen.
  4. Wekelijkse acties zijn er ook. Niet Te koop protesteert iedere zaterdag tegen de verkoop van een sociale huurwoning door een woningcorporatie. Sociale woningen die definitief uit het sociale huurbestand verdwijnen en niet meer beschikbaar zijn voor regelingen als Van Groot naar Beter en Van Hoog naar Laag. De belofte van corporaties dat voor elke verkochte huurwoning er twee nieuwe gebouwd worden, blijkt onzin te zijn. Er komen weinig nieuwbouwwoningen bij en als die er komen, is de huurprijs meestal boven de sociale huurgrens of voor tijdelijk verhuur aan jongeren.   
  5. Elke maandag houden BAH-bestuursleden een spreekuur voor Wij Weigeren de Huurverhoging en aanverwante huurzaken. Is de vraag van een bezoeker te specialistisch dan volgt een verwijzing naar !Woon.
  6. De BAH gaat zich inzetten tegen de aangekondigde huurverhoging.  De voorgestelde percentages zijn maximum percentages. Verhuurders zijn dus niet verplicht om dat te vragen. Verhuurders kunnen ook besluiten om minder te vragen of om geen huurverhoging op te leggen. Zou een mooie zaak zijn in deze dure tijden.
  7. Schimmelpanden is ook een dringend onderwerp. Bewoners betalen wel huur, maar van huurgenot is geen sprake. Krijgen zij dan huurverlaging? Zou wel terecht zijn.

Deze onderwerpen zijn van belang voor een actieve huurdersvereniging. En er zijn nog wel meer onderwerpen. Er is genoeg te doen in 2025.