Rochdale lijkt complexen nabij Oosterpark te gaan uitponden



‘Sla munt uit iedere fout.’ – Ludwig Wittgenstein
Affiche Kimbel Bouwman

Zaterdag 1 februari voert actiegroep Niet Te Koop bij Muntendamstraat 3 flitsactie 203 tegen de doorgaande uitverkoop van sociale woningen. Ooit was hier de Amstelbrouwerij gevestigd. Die werd ergens 1984-85 gesloopt. Eind jaren 80 werden er woningen gebouwd door het Woningbedrijf, Eigen Haard en vooral Het Oosten. 

De helft nog corporatiebezit
Het Oosten begon in 2004 al met verkoop. De huurders kregen een brief dat ze hun woning konden kopen. Dat hoefde niet. Blijven huren kon ook. Zo’n 50% is nu nog corporatiebezit. De huurders van het eerste uur vertrekken of gaan dood. Daarna wordt verkocht. Zo ook deze maisonnette. Het is een leuke woning. Je komt binnen op 1/2 hoog. Vanuit de woning ga je de trap af naar twee van de slaapkamers en de tuin.

Ravijnjaar 2027
Stadgenoot zet nu vol in op verkoop. Ze moeten wat vet op de botten krijgen want ravijnjaar 2027 komt er aan. Volgens Anne Wilbers, directievoorzitter van Stadgenoot is het geld dan echt op. De huurders worden echter al decennia bedonderd door corporaties en gemeente. Door verkoop zouden er méér woningen gebouwd kunnen worden. Dit is een leugen! Stadgenoot heeft anno 2025 nog net zoveel woningen als in 2008. Waar blijft de toename die ons is beloofd?

Versnelling in de verkoop?
Stadgenoot heeft de komende jaren veel poen nodig: sloop/nieuwbouw in Osdorp en de Watergraafsmeer. De vrees bestaat dat ze nu met verkoop in de versnelling gaan. Wij voeren al 10 jaar actie tegen de verkoop. Daar worden we weleens mismoedig van. De allermooiste sociale woningen verdwijnen. Wanneer houdt het eens op? 

                                                        Muntendamstraat 3

                  Afbraak begin jaren tachtig vorige eeuw van de Amstelbrouwerij

In lichtgroen Stadgenoot-complexen ten noordwestwn van het Oosterpark bij de Mauritskade. Inmiddels is de helft verkocht en wat wordt verkocht komt nooit meer terug. Muntendam 3 behoort tot een VVE met 77 wooneenheden waar nu nog 33, minder dan de helft, in corporatiebezit.
Zaterdag flitsactie 203
Niet Te Koop is ook in 2025 doorgegaan met flitsacties. We hebben het nodige bereikt. Met name dat de doorgaande verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties voortdurend onder de aandacht wordt gebracht van publieke opinie, politiek en pers. Ook al wordt de indruk gewekt dat die verkoop aan banden is gelegd: dat is maar in beperkte mate het geval. Niet Te Koop eist een totale stop. Weer zien we een woning te koop gezet, geknipt voor een gezin. Zulke woningen komen in deze buurt nooit meer sociaal terug.  
Deze nieuwsbrief plus opnamen van de actie worden verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van de flitsactie 203: Muntendamstraat 3, Oosterparkbuurt, Oost. Zaterdag 1 februari, 15.00. De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaan uit  1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de gevel en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches, stoepkrijt en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.

Opnamen van flitsactie 202
Afgelopen zaterdag 25 januari toog actiegroep Niet Te Koop naar Osdorp. Aldaar wordt de kleine benedenwoning Louis Davidsstraat 6 aangeboden: 42m², voor een vraagprijs van €290.000. Deze was ooit voor mensen met een indicatie voor begane grond of 1 hoog. De makelaar van uitponder Rochdale heeft in de tekst voor Funda nog staan: ‘toegankelijk voor mensen met een beperking en toegankelijk voor ouderen’. Pardon? Toegankelijk voor rijke ouderen zou je bedoelen! Voor arme ouderen is er misschien nog plek in de nabije Osdorperhof. Als ze mazzel hebben tenminste, want de vergrijzing zal de komende tijd enorm toenemen.

Rappe gentrificatie
Ouderen gaan deze woning niet kopen. Ongetwijfeld koopt een rijk echtpaar dit object voor hun kind. Zo’n kind krijgt daarmee een enorme voorsprong op leeftijdgenoten met arme ouders. Aan alle vastgoed in Amsterdam wordt verdiend. Ook een woning in Tuinstad Osdorp. De wijk gentrificeert in rap tempo. Er wordt volop gebouwd bij het Osdorpplein en straks komt er ongetwijfeld een Meervaart in de Sloterplas.

Corporatiekaart witter en witter
Inmiddels is zo’n beetje de helft van de nieuwbouw uit 1985 al verkocht. Hele plekken op de corporatiekaart zijn wit. Dat betekent dat er geen corporatiebezit meer is.
Net zoals op andere plekken in de stad zullen er slechts eilandjes met sociale huurwoningen overblijven. De allermooiste woningen worden verkocht of geliberaliseerd.


     Osdorper Jan Mast tracteerde de actievoerders naderhand op heerlijke soep bij hem thuis