Woningcorporatie schuift bewoners aan de kant en neemt ingrijpende sloopbeslissing
zonder overleg
AMSTELDORP, 14 maart 2025 – Afgelopen maandag 10 maart heeft woningcorporatie Ymere bewoners volledig aan de kant geschoven met het bekendmaken van het directiebesluit om grote, beeldbepalende delen van het historische Tuindorp Amstelstation te slopen. De bewonerscommissie werd overvallen door dit besluit waarmee nog veel meer woningen gesloopt zouden worden dan in eerder uitgewerkte plannen. “De vergadering was net als Zelenski op bezoek in het Witte Huis,” zei een lid van de bewonerscommissie na afloop van het gesprek, verwijzend naar de abrupte koerswijziging en het machtsgebruik van Ymere in het overleg. Al twee dagen later viel bij bewoners een brief van Ymere op de mat met een aankondiging van sloop.
Het is de tweede keer dat het overleg tussen Ymere en bewoners stuk loopt. In 2024 had de bewonerscommissie al het vertrouwen in het overleg opgezegd omdat Ymere intimideerde, dicteerde en bewonerswensen naast zich neerlegde. Ymere verving de procesbegeleider en projectleider Sloop-Nieuwbouw om een nieuwe start te maken. Als onafhankelijk mediator werd Martien Kuitenbrouwer, voormalig stadsdeelvoorzitter Amsterdam Oud-West, aangetrokken.
In oktober 2024 schakelde Ymere het bureau De Zwarte Hond in om met de bewonerscommissie verschillende stedenbouwkundige scenario’s te ontwikkelen voor het bijbouwen van 100 sociale woningen in Tuindorp Amstelstation. Twee constructieve bijeenkomsten met scenario’s volgden. Tot 10 maart, toen Ymere besloot het proces abrupt kort te sluiten en een geheel nieuw scenario presenteerde, zonder gedegen analyse, toetsingskader en onderbouwing.
De bewonerscommissie vindt zulk misbruik van bewonersparticipatie onnodig en extreem pijnlijk, omdat er al een levensvatbaar scenario op tafel lag waarmee de verdichtingsdoelstellingen met meer sociale huurwoningen gehaald zouden worden en de buurt beter behouden zou blijven. Opmerkelijk genoeg was het bureau De Zwarte Hond niet aanwezig bij de vergadering waarin de veranderde koers werd gepresenteerd.
Een medewerker van Ymere gaf aan zich voor te kunnen stellen dat het vertrouwen van de commissie weg is na deze gang van zaken. Eerder had de corporatie nog aangegeven dat er meerdere scenario’s besproken zouden worden tijdens het overleg op 10 maart. In werkelijkheid had de directie van Ymere echter al een week eerder een besluit genomen. De brieven om de getroffen bewoners te informeren waren al zo goed als klaar en werden twee dagen later per koerier(!) bezorgd.
De bewonerscommissie eist dat de directie van Ymere het genomen besluit intrekt, dat het overleg vervolgd wordt op het punt waar Ymere het onnodig heeft opgebroken, en dat de corporatie laat zien een betrouwbare gesprekspartner te zijn. De commissie is de wettelijke vertegenwoordiging van de bewoners van tuindorp Amstelstation en verwacht van Ymere dat ze dit respecteert. De commissie wacht de reactie van Ymere af en schort het overleg met Ymere voorlopig op en zal zich eerst richten op het ondersteunen en bijstaan van de bewoners van Tuindorp Amstelstation.
Gelegenheidsargumenten van Ymere
Voor het deel van Amsteldorp dat Ymere niet wil slopen wordt renovatie voorzien. Deze werd echter door de Commissie Omgevingskwaliteit (COK) van de gemeente tot drie keer toe afgewezen. De laatste keer gaf deze commissie van Welstand bovendien aan te verwachten dat Ymere één plan voor het gehele tuindorp ontwikkelt, met de plannen voor renovatie en sloop/nieuwbouw samen. Om zo’n totaalplan heeft de bewonerscommissie al sinds 2020 gevraagd.
De commissie vindt het schrijnend dat Ymere de terechte wens van het COK nu misbruikt als argument om de belangen van de bewoners opzij te schuiven. De commissie benadrukt dat het COK maandelijks vergadert, en de bewoners graag bereid zijn 2-3 maanden langer te wachten voor een plan waarbij de waarde van het dorp behouden blijft.
De argumentatie van Ymere voor de plotselinge beslissing blijkt flinterdun. Bij de directie zou er ‘het gevoel’ hebben geheerst dat men nu ‘maar eens naar een kant moest roeien’. Volgens Ymere zou er ‘druk’ zijn vanuit bewoners. De bewonerscommissie ontvangt echter juist signalen van bewoners die zich grote zorgen maken over de plannen van Ymere.
Tot slot wordt het argument aangevoerd dat renovatie van beeldbepalende huizen aan de zuidkant van het dorp te duur zou zijn – 200.000 euro per huis. Dat staat echter los van de verdichtingsopgave, want die bleek te bereiken met behoud van deze woningen. Ymere heeft
Daarnaast geen analyse en berekening gedeeld die laat zien dat renovatie van deze woningen uitsluitend tegen een dergelijk hoog bedrag mogelijk is.
Bewonerscommissie Amsteldorp