Beïnvloeding partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026


Wij, de leden van de werkgroep Wonen van de FNV-Amsterdam, hebben het initiatief genomen om samen met smaakmakende huurders/bewonersgroepen de belangrijkste politieke partijen in Amsterdam te gaan helpen een goed programma te schrijven waar het gaat over wonen (in de ruimste zin).

17 mei van 11.00 tot 16.00 (met lunch)

Locatie: RAN Mosveld 101

Als we een gemeenschappelijk onderschreven inbreng cq manifest hebben kan dat niet genegeerd worden.

Over een aantal zaken kunnen we het snel eens worden: bijvoorbeeld geen verkoop sociale huurwoningen.

Maar er zijn wel dilemma’s waarover verschillend kan of wordt gedacht.

Centrale vragen zijn:

Welke stad willen wij? Voor wie en van wie is de stad? Hoe kunnen we eigenaarschap van bewoners versterken?

Subthema’s:

a) De botsing tussen de bouwopgave en het belang van het groen en behoud van de stedenbouwkundige kwaliteit in bestaande wijken. Het credo kan niet zijn: bouwen, bouwen en bewoners moeten hun bek houden. Geen ecogentrificatie, geen bewonersverdringing, maar kwaliteitsverbetering van het groen en voorzieningen in bestaande wijken. Hoeveel plek is er voor bedrijvigheid, vrijplaatsen etc. Bewoners moeten niet alleen dragers van de lasten zijn maar ook genieters van de lusten. Kunnen bewoners (mede-) ontwerpers worden bij inbreiding stedelijke vernieuwing?

b) Het mantra van de Ongedeelde Stad is gebaseerd op de menging van koopwoningen, (middel-) dure huur en sociale huur bij nieuwbouw. En dit in de verhouding 40% sociaal, 40% koop en 20% middeldure huur. Maar dat leidt niet tot verbetering van de sociale cohesie, zelfs niet binnen 1 complex. (zie rapport Jonker Verweij over Westelijke Tuinsteden). Is meer sociale huurwoningen bouwen niet de oplossing voor het wonen van middengroepen waar een partij zoals de VVD de mond vol van heeft? Door verkoop en sloop van sociale huurwoningen en de 40-40-20 regel voor nieuwbouw cq herbouw leidt dit tot verdringing van lagere inkomens de stad uit. Door opkoop van woningen voor expats wordt dit versterkt.

c) De rol van huurders/bewoners-organisaties zou moeten zijn: organiseer, motiveer en emancipeer je bewoners. Hoe kunnen zij die rol op zich nemen? Wat is daarvoor nodig? Hoe kan de representativiteit worden versterkt? Welke rol kunnen energiecooperaties, wooncooperaties en beheercooperaties vervullen? Investeer in opbouwwerk, bewonersdeskundigheid en in communitybuilding. Is er een rol weggelegd voor een Gemeentelijk Woningbedrijf dat moeilijke panden opkoopt en deze in beheer geeft aan bewoners (zie ook Berlijn)?

d) Handhaving, aanschrijving, onteigening. Het zijn instrumenten om goed beheer, onderhoud en het tegengaan van leegstand af te dwingen. Welke rol is er voor BWT. Hebben we een visie op doelgroepenbeleid en woningtoewijzing?

Intermezzo: Toch is de tijd rijp voor een steviger programma van de meer progressieve partijen in Amsterdam. citaat Lian Nienhuis (pvda) in cie 12-2: ‘huizen zijn om in te wonen niet voor winst! Het moet weer volkshuisvesting worden.’ We moeten meer investeren in opbouwwerk en communitybuilding citaat wethouder Scholtes (D66) in cie 12-2. Taj (GroenLinks): investeer in sociale structuren, idem cie 12-2. Deze hoopgevende uitspraken staan in schril contrast met het ravijnjaar 2026 en Mona’s uitspraak dat zij geen gemeentes gaat helpen die meer dan 30% sociale huur gaan bouwen.

Inleiders.

Wouter Stroet: Samen met activist Hanane Abaydi, architect John Zondag en cardioloog Ad Bakx onderzoekt kunstenaar en (grafisch) ontwerper Wouter Stroet de keerzijde van stedelijke duurzaamheid. Terwijl je luistert of door Noord wandelt, word je meegenomen in gesprekken over hoe groene projecten soms tot uitsluiting leiden, milieucijfers worden gemanipuleerd en hoe bomenkap onze leefomgeving kan schaden.

Wat vragen we van jullie en van onszelf:

1e Denk vooraf na wat jullie ervaring met de dilemma’s zijn. 2e Wat zijn de oplossingen? 3e Hoe vertaal je dat naar de Amsterdamse politiek. 4e En breng dat zaterdag 17 mei in.

Voor aanmelding, handig om te weten hoeveel aan de lunch willen deelnemen, vul het formulier hieronder in. Maar ook zonder aanmelding: welkom

    Dit formulier gebruikt Akismet om spam te verminderen. Leer hoe je gegevens worden verwerkt.

    Plaats een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.